Bayan MeRaklı'nın Dünyasına Hoşgeldin...:)

23 Mart 2013 Cumartesi

25 KERE AFİYET OLSUN!!!




BBC'nin "Ölmeden önce yapılması gereken 50 şey" ve "Ölmeden önce görülmesi gereken 50 yer" listeleri büyük ilgi görmüştü. Hatta bilenleriniz vardır, yapılması gereken 50 şey kitaplaştırılarak Türkiye'de de satışa sunulmuştu.(Almadım ve okumadım..O bana "Yap!" diyorsa ben bunu inadına yapmam çünkü. Göçmen inadıyla doğmuşuz...!)

Her ne ise bu teklifsever arkadaşlar şimdi de "Ahirete uçmadan önce şunu ya yiyin bunu da için!" demişler..Bakalım ölmeden önce tatmamız gereken besinlerden bazıları nelermiş:

1-TAZE BALIK: Bu fosfor yuvasını-ki nefret ederim-muhakkak bol bol yememiz gerekiyormuş. Biraz geniş bir konu bu balık ama uzmanlar bu görüşte..(Mümkün olan en az müdahaleyle demişler. Suşiden alın efendim artık mideniz ne kadarını götürüyorsa!)

2-ISTAKOZ: Üsteki madde üzerine görüşlerimi dikkate alarak bu maddedeki arkadaşla aramdaki ilişkinin nasıl olabileceğini tahmin edersiniz herhalde! Usulüne en uygun olarak bu garibimi canlı alıp kendimiz öldürmeliymişiz.(En eziyetsizi kaynar suya atmak olduğunu biliyorum ama aklım fikrim almıyor...Ben ıstakoz olsam zehirli bişeyleri tercih ederdim...)

3-BİFTEK: Dünyanın heryerinde bulabileceğiniz bu yiyeceği az pişmiş hatta hafif kanlı tercih etmeliymişiz. (Yerim ama tercih ettiğim bir et türü değildir. Hep aklıma Tom ve Jerry'deki köpeğin Tom'un kafasına biftekle vurduğu gelir. Sanırım Tom'u sevdiğim için biftekle samimi olamamışım. Çocukluğuma indim ve sonuç bu!)

4-THAİ YEMEĞİ: Çok merak ettiğim bir mutfaktır. Baharatlarla zenginleştirilmiş bu mutfak kültüründe yemek yemek, pirinç yemek demekmiş. (Pilav uzmanı ablam, sanırım Thai göçmeni...)
Yemek sonrası genel tatlı taze meyveymiş.

5-ÇİN YEMEĞİ: Tıbbi özellikler de taşıyan bu mutfağın sahipleri olan çekik gözlü, ben boylarda bu sevimli insanlara göre çatal bıçak kullanmak barbarlığı temsil ediyor ve çok ayıp! (Düşünsenize..Çin'de bir eve misafir oluyorsunuz. Mönüde Tavuk var. Tavuğu bıçakla kesip çatal batırıyorsunuz..O sırada pis bir sırıtışla hain hain ev sahibini süzmeyi sakın ihmal etmeyin!

6-DONDURMA: Bu en başarılı süt ürününün üretimine 1851'de Baltimore'da başlanmış. Müzik okulundayken solistlere yasaklandığı için tadına varamadığım bu cici yiyeceğin, çalgı bölümüne geçince dibine vurdum sevgili takipçiler :))

7-PİZZA: İlk Napoli pizzalarında sadece peynir, yağ, sarmısak ve domates varmış. ( Bu benim favorim. Her şekilde!)

8-YENGEÇ: Istakozdan daha az itibar görüyormuş bu yiyecek mi desem dilim varmıyor neyse..Tereyağ ve mayonezle soğuk servis ediliyormuş. Makarnaya da karıştırıp ziyan edebiliyormuşuz güzelim makarnayı sevgili arkadaşlar(*)

9-CURRY: Hepimizin baharat olarak bildiği bu Hintli aslında bir pişirme şekliymiş. Sömürge döneminde de İngiliz subaylar tarafından ithal edilen bu şekil pişirme, kırmızı biber, kimyon, kişniş ve de zerdeçalla yapılan bir pişirmeymiş.

10-KARİDES: Sülalesine nispeten bana daha sevimli gelen bu hayvanımsı, çeşitli şekillerde hazırlanabiliyor..Kaynayan tuzlu suda bir-iki dakikada hazırlanabilir,ya da tereyağlı-kırmızı biberli ızgarasını da tercih edebilirsiniz.

11-MORETON KÖRFEZİ BÖCEĞİ: Hangi kafayla hazırlanmış olduğunu kestiremediğim bu yemek listesinde işte karşımızda böcek...Avusturalya'lı bu böcek, hemşehrileri tarafından ızgarada pişmiş olarak tüketiliyormuş. Beyaz etli bu "nimet" ıstakoza benziyormuş..(Ben bunu yedim mi ölürüm zaten. Ölmeden önce yediğim son besin olur!)

12-BARBEKÜ: Evde yaptığı tek şey "zapping" olan beyefendi arkadaşları "usta şef"e dönüştüren yegane mama piknik ve bahçe partilerinin de vazgeçilmezi...

13-PANCAKE: Un-yumurta-süt...Söylenecek iki kelime: "Tek geçerim"

14-MAKARNA: 600'den fazla çeşidi olan bu öğrenci/bekar yemeği, çoğu kimsenin favorisi olarak listeye girmiş.

15-MİDYE: Denizden çıkan tek dostum! Brüksel'de "Midye&Kızarmış Patates" olarak mönü oluşturmuş.

16-CHEESECAKE: "En şişmanlatıcı tatlı" olarak nitelendirilen bu rüya besinin merkezi New York'muş. İtalyan arkadaşlar da bu tatlıyı ricotta peyniri ve polenta adı verilen mısır unu peltesiyle yapıyorlar..(40 kg'lık bir cheesecake fanı olarak yorumum: HADİ ORDAN!")

17-ÇİKOLATA: Çıkış yeri Latin Amerika...Endorfin dürtükleyicisi bu besinin bu kadar hayranının olmasının büyük sebebi, ağızda erime ısısının vücut ısımıza çok yakın olmasıymış. (Bir yakınlık vardı zaar..)

18-SOMON: Omega-3 asidi paşası bu balık, fırında, ızgarada, kızartılarak ve füme olarak tercih edilebilir.

19-MANGO: Yüzden fazla çeşidi olan bu meyve, Hint mitolojisinde Tanrı'nın yaratılışını ve aşkı sembolize ediyor. ( Daha azametli gördükleri için ineği tercih ettiler sanırım..Ya da birden Hintli bir partnerimin olduğunu hayal ettim. Mutlu etmek çok kolay! Sadece iki kelime! Seni seviyorum=Mangom benim!")

20-HAVYAR: Roma İmparatorluğu'ndan beri en lüks lezzet...Tuzlu yumurta yahu!

21-HAGGİS: Kesinlikle listede gördüğüm en iştah açıcı yiyeceklerden biri! İskoçya'ya göçmeye karar verdim! Koyun yüreği, akciğeri, karaciğeri iyice kıyıldıktan sonra haşlanır ve baharatlanıp koyunun midesine doldurulur. İki saat haşlanır.....("Kardeşim madem aldığınız yere koyacaksınız neden çıkarıyorsunuz ki!?" diye bir soru gider İskoçya'ya doğru...)

22-KREMALI ÇAY: İngilizlere özgü bir içecek olan bu çay, çilek reçeli ve "scone" adı verilen kurabiyeyle servis edilirmiş.

23-İSTRİDYE: Asırlardır en meşhur afrodizyak olarak bilinir..Şöyle ki Roma İmparatorları kölelerini istridye toplamak için İngiltere kıyılarına gönderirler ve bu yiyeceği altınla eş değer tutarlarmış. Biraz limon suyu ya da konsantre acı sos "Tabasco" ile tüketilmesi tavsiye edilir. (Bu maddeyi gören yurttaşlarım kanımca bu besini aramak için yola koyulmuşlardır bile!)

24-TİMSAH: Geçmişte Florida'da tüketilen bu hayvancağızın en makbul yeri kuyruğuymuş...(Restoranda şefi uyarıyorum: Florida'lı ustam! Bana bi buçuk timsah! Şöyle kuyruk tarafından olsun..Geçen getirdiğin gibi istemem haa..Keserim ayağımı!"




25-KEBAP: Nam-ı diğer: Medar-ı iftihar...Orijinal 50'lik listenin 38.sırasında olan bu sevimli yiyecek artık bütün dünya ülkelerinde tanınıyor.







Şimdilik bu kadar sevgili takipçiler. Umarım afiyet olmuştur.....



*UYARI: Fena halde öznellik içerir

4 yorum:

  1. heey iyimiş not aldım.
    ilginç ve sevimli bi liste ivit.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damak tadıma uymadı ama benim...:) Birkaç tane müstesna..

      Sil
    2. uzakdoğu yemekleri iyi oluyo ama suşi hiç yiyemem.
      :)
      timsah ise ben yiyinceye dek o beni yer sanırım.
      :)

      Sil
    3. :) Benden önce o beni yer iyidi..:))
      Bunlar listedeki en yenilebilir olanlar. Diğerlerini siz güzel insanlara anlatmaya gönlüm razı olmadı...:)

      Sil